Το σώμα διατηρεί αυτόματα το σάκχαρο αίματος στα σωστά επίπεδα ως εξής: Μετά από ένα γεύμα με αρκετούς υδατάνθρακες, το σάκχαρο απορροφάται στην κυκλοφορία πολύ γρήγορα. Το σάκχαρο στο αίμα δεν πρέπει να πάει ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά. Δύο ορμόνες – ινσουλίνη και γλυκογόνο – παράγονται στο πάγκρεας για να εξασφαλίσουν ότι το σάκχαρο ελέγχεται πάντα καλά, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ τρώει ή γυμνάζεται το άτομο. Υπάρχουν βέβαια και άλλες ορμόνες (όπως η κορτιζόλη) που επιδρούν στα επίπεδα της γλυκόζης αίματος. Μετά το φαγητό λοιπόν, οπότε και το σάκχαρο αίματος ανεβαίνει, ινσουλίνη απελευθερώνεται στο αίμα και πηγαίνει μαζί με το σάκχαρο στα κύτταρα. Η ινσουλίνη δρα σαν κλειδί και ανοίγει πόρτες (διαύλους) στα τοιχώματα των μυικών και των άλλων κυττάρων επιτρέποντας στο σάκχαρο του αίματος να μπεί στα κύτταρα για να παραχθεί ενέργεια. Αυτό ρίχνει το σάκχαρο αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Όταν δεν υπάρχει διαβήτης οι πρωινές τιμές σακχάρου είναι κάτω από 100 mg/dl.